אפקט הצופה מהצד
אם היית את או אתה עדים לאירוע דקירה שקורה ממש אל מול עינייכם האם הייתם מנסים לסייע לאדם בצרה? למרות שכולנו נרצה להאמין שזה מה שיקרה, פסיכולוגים חברתיים טוענים כי ההחלטה להתערב או לא תהיה תלוי בין היתר במספר העדים האחרים הנוכחים באירוע.
מהו אפקט הצופה מהצד?
המונח אפקט הצופה מהצד מתייחס לתופעה שבה ככל שמספר האנשים הנוכחים באירוע מסוים גדול יותר כך הסיכוי של אנשים לעזור לאדם במצוקה הוא קטן יותר. כאשר מתרחש אירוע חירום מסוים יש סיכוי גדול יותר שאנשים שמשקיפים על האירוע ינקטו בפעולה אם מספר העדים שמשקיפים על האירוע קטן יותר. כאשר סביב האירוע ישנם משקיפים רבים הדחיפה של אנשים לקבל את ההחלטה האם לעזור או לא קשה יותר ובניסויים רבים מזהים שככל שישנם צופים רבים מהצד אנשים נמנעים לגשת ולתת סיוע ועזרה.
ניסוי אפקט הצופה מהצד
בסדרת מחקרים גילו החוקרים ביב לאטנה וג'ון דרלי כי משך הזמן שלוקח למשתתף לפעול ולבקש עזרה משתנה בהתאם לכמה משקיפים אחרים נמצאים בחדר. בניסוי אחד, הנבדקים הוצבו באחד משלושה מצבי טיפול : לבד בחדר, עם שני משתתפים אחרים, או עם שני נסיינים שהתחזו למשתתפים רגילים.
כאשר המשתתפים ישבו ומילאו שאלונים החל עשן למלא את החדר. כאשר המשתתפים היו לבד, 75% דיווחו על העשן בפני הנסיינים. לעומת זאת רק 38% מהמשתתפים בחדר עם שני אנשים אחרים דיווחו על העשן. בקבוצה האחרונה, שני המתחזים בניסוי ציינו את העשן ואז התעלמו ממנו מה שהביא לכך שרק 10% מהמשתתפים דיווחו על העשן.
ניסוי נוסף אפקט הצופה מהצד
ניסויים נוספים של לאטנה ורודין (1969) מצאו כי 70% מהאנשים יעזרו לאישה במצוקה כשהם העדים היחידים. אך רק כ- 40% הציעו סיוע כאשר נכחו גם אנשים אחרים.
המקרה של קיטי ג'נובזה
הדוגמה המצוטטת לרוב לאפקט המתבונן בספרי הלימוד בפסיכולוגיה מבוא היא רצח אכזרי של צעירה בשם קתרין "קיטי" ג'נובזה. ביום שישי, 13 במרץ 1964, ג'נובזה בת 28 חזרה מהעבודה. כשהתקרבה לכניסה לדירה שלה, היא הותקפה ונדקרה על ידי אדם שזוהה מאוחר יותר כווינסטון מוזלי. למרות הקריאות החוזרות ונשנות של ג'נובזה לעזרה, איש מתריסר האנשים בבניין הדירות הסמוך ששמעו את זעקותיה לא הזעיק את המשטרה לדווח על האירוע. ההתקפה החלה לראשונה בשעה 3:20 לפנות בוקר, אך רק בשעה 03:50 פנה מישהו לראשונה למשטרה.
הסברים לאפקט הצופה מהצד
ישנם שני גורמים עיקריים התורמים לאפקט הצופה מהצד. ראשית, נוכחותם של אנשים אחרים יוצרת פיזור של האחריות. מכיוון שיש משקיפים אחרים, אנשים לא חשים דאגה לנקוט בפעולה. הסיבה השנייה היא הצורך להתנהג בצורה נכונה ומקובלת חברתית. כאשר משקיפים אחרים אינם מגיבים, לעיתים קרובות אנשים לוקחים זאת כאות לכך שאין צורך בתגובה או שאינה מתאימה. חוקרים מצאו כי הצופים פחות מתערבים אם המצב אינו חד משמעי. במקרה של קיטי ג'נובזה, רבים מבין 38 העדים דיווחו כי הם מאמינים שהם עדים ל"ריב זוגי", ולא הבינו שהצעירה באמת נרצחת.
דוגמא מעניינת לאפקט הצופה מהצד, עשרות נהגים התעלמו מהרוכב המוטל בכביש (YNET)
דוגמאות נוספות להתנהגויות לא רציונליות ניתן לקרוא כאן
רוצה לקבל אחד לחודש מאמרים נבחרים?
מקורות
_________________________